Kritiska röster höjs mot Svenska Spel vars spelautomater systematiskt har placerats ut i utsatta områden. Något som framkommit efter att en kartläggning över platserna automaterna Vegas finns på har gjorts i Göteborg.

barn-spelar-pa-automaterIdag talas ofta om problem med illegala spelautomater placerade på diverse krogar och andra platser runt om i landet, men sällan talas det om de legala automaterna i utsatta områden. Men det är något som faktiskt uppmärksammades i fjol när P4 Göteborg valde att göra en kartläggning över på vilka adresser Svenska Spels spelautomater Vegas faktiskt finns utplacerade. Vad man tydligt kunde se vid denna var då att de flesta automater fanns just på platser med hög arbetslöshet och där de boende också hade låg medelinkomst. Likaså skriver Sveriges Radio att detta var extra tydligt i jämförelsen mellan Östra och Västra Göteborg.

Många automater i Östra, och få i Västra

I Östra Göteborg har invånarna låg medelinkomst, hög arbetslöshet och av de boende här är andelen högskoleutbildade är långt under det totala snittet för högskolebildade personer i Göteborg. Och här finns det hela 33 stycken legala spelautomater utställda. Tittar man däremot på Västra Göteborg kan man snabbt konstatera att situationen är helt tvärt om. Här finns inte en endaste spelautomat utställd och invånarnas medelinkomst ligger långt över snittet. Samtidigt är arbetslösheten låg och andelen högskoleutbildade personer hög. Något som man efter kartläggningen också kan konstatera är ett mönster inte unikt för Sverige utan ett som finns över hela världen. Men intet ont som inte för något gott med sig. Anledningen till regeringens beslut om förändringar i Svenska Spels tillstånd just för sina spelautomater som trädde i kraft 2013 kunde härledas just till denna systematiska placering av automater av olika slag i socioekonomiskt svaga områden.

Riktar nu kritik

I kölvattnet nu av kartläggning riktas därför kritik gentemot Svenska Spel som också i fjol dessutom höjde maxgränsen för insatsen på Vegas-automaterna. Vad man gjorde var nämligen att öka insatsen med 20 procent vilket gör att man som spelare kan under en minut spela hela 30 tryck och under den tiden kan man teoretiskt sett förlora 180 kronor. Så att man i folkmun och av forskare kallats ”spelvärldens crack-kokain” är föga förvånande – ett öknamn som kommer fortsätta användas om Svenska Spel inte ändrar om sin taktik gällande maskinerna.

 
 

Kontakt

Du når oss på info@tens-or-better.se